Billigaste mobilabonnemanget till bilen

Dagens bilar är utrustade med massor av ny och spännande teknik som är beroende av internet. Vissa är bara för nöjes skull, men även viktiga säkerhetsfunktioner finns numera inbyggda i bilen. Men för att fullt ut kunna använda dem så behöver du ett mobilabonnemang till din bil - ett simkort helt enkelt.

Det finns egentligen två vägar att välja. Antingen så skaffar du dig ett extra sim-kort till ditt befintliga abonnemang eller också så skaffar du ett helt nytt abonnemang som du bara använder till bilen.

Vid en första koll kan det tyckas uppenbart att det är smartast att bara beställa ett extra simkort till sitt befintliga abonnemang och köra med det i bilen. Men alla har inte den möjligheten. Ganska många har en telefon som är en “jobblur”, alltså en telefon där arbetsgivaren står för abonnemangskostnaden. Då kan du av naturliga anledningar inte använda det i din privata bil.

Om du köper en ny bil så sitter det nästan alltid ett förinstallerat simkort i bilen. Ofta ingår det då datatrafik under en tidsbegränsad period och när den tar slut så får du själv fylla på. I alla nya bilar från Volvo medföljer ett simkort från Telenor med 5 GB surf. Detta är kostnadsfritt under tre månader, men därefter måste du själv fylla på, alternativt skaffa dig ett annat abonnemang. Du kan enkelt byta själv - simkortshållaren sitter oftast nere vid golvet på passagerarsidan, men det kan variera lite beroende på bilmodell.

Simkort till bilen

Datasim från Hallon

1. Hallon datasim 20 GB

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • 20 GB data varje månad
 • 59 kr/mån i 3 mån, därefter 149 kr/mån
Datasim från Telenor

2. Telenor datasim 15 GB

Datasim från Telia

3. Telia datasim 40 GB

Datasim från Hallon

4. Hallon datasim 100 GB

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • 100 GB data varje månad
 • 99 kr/mån i 3 mån, därefter 249 kr/mån
Datasim från Telia

5. Telia datasim 70 GB

Datasim från Hallon

6. Hallon datasim 200 GB

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • 200 GB data varje månad
 • 119 kr/mån i 3 mån, därefter 299 kr/mån
Datasim från Tre

7. Tre datasim obegränsad

Datasim från Chilimobil

8. Chilimobil datasim obegränsad

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • Obegränsad surf - 10 Mbit/s data varje månad
 • 349 kr/mån
Datasim från Tele2

9. Tele2 datasim 75 GB

Datasim från Comviq

10. Comviq datasim obegränsad

Datasim från Tre

11. Tre datasim obegränsad

Datasim från Chilimobil

12. Chilimobil datasim obegränsad

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • Obegränsad surf - 100 Mbit/s data varje månad
 • 349 kr/mån i 2 mån, därefter 449 kr/mån
Datasim från Chilimobil

13. Chilimobil datasim obegränsad

 • Tres mobilnät, se täckningskarta.
 • Obegränsad data varje månad
 • 349 kr/mån i 2 mån, därefter 499 kr/mån
Datasim från Telenor

14. Telenor datasim obegränsad

Datasim från Telia

15. Telia datasim obegränsad

Datasim från Tele2

16. Tele2 datasim obegränsad

 • Tele2s mobilnät, se täckningskarta.
 • Obegränsad data varje månad
 • 349 kr/mån i 12 mån, därefter 549 kr/mån

Så hittar du det billigaste mobilabonnemanget till bilen

Det absolut billigaste brukar vara att skaffa ett extra simkort till sitt befintliga mobilabonnemang. Många operatörer erbjuder sådana extrakort som bara är avsedda för datatrafik, vilket är att föredra. Kostnaden brukar ligga på 50-100 kronor i månaden beroende på vilken operatör du använder. Surfpotten delas då mellan ditt vanliga mobilabonnemang och sim-kortet du har i bilen.

Om du inte har möjlighet att skaffa ett extra sim-kort till ditt abonnemang så får du helt enkelt skaffa ett eget abonnemang till bilen. Kolla först vilka operatörer som motsvarar dina krav på täckning och sen är det bara att jämföra priset. Troligtvis kommer du landa i att det billigaste abonnemanget för bilen kommer från någon av lågprisoperatörerna som i nästan samtliga fall slår “jättarna” på fingrarna just när det gäller priset.

Så hittar du det billigaste mobilabonnemanget till bilen

Att tänka på

Som du säkert känner till så är ett simkort beroende av ett mobilnät för att få åtkomst till internet. Du måste alltså ha täckning där du befinner dig för att det ska fungera. I en bostad är det förhållandevis lätt att kontrollera om det finns täckning, men i en bil som hela tiden är i rörelse och befinner sig på olika platser så är det så klart en smula svårare.

Om din bil bara används inne i städer och längs våra större farleder så behöver du inte vara speciellt orolig över täckningen. Det kommer att funka fint oavsett vilket abonnemang du väljer. Men om du ofta rör dig i norra Sverige så bör du se till att välja ett abonnemang som använder sig av Telias nät. Vid en jämförelse kommer du då troligen att upptäcka att Halebop eller Fello (båda använder Telias nät) är det billigaste abonnemanget för din bil.

Du behöver också försöka bedöma hur mycket surf du kommer att göra av med i bilen. Ska du bara lyssna på lite musik så klarar du dig på ett ganska litet abonnemang, men om du ofta kommer att dela ut internet till bilens passagerare så kommer du behöva ett abonnemang som innehåller mer surf. Detta är givetvis också en kostnadsfråga. Ju mer surf du behöver, desto dyrare blir månadskostnaden. Hos vissa operatörer flyttas oanvänd surf över till nästkommande månad, vilket ofta är bra just för bilen eftersom förbrukningen kan vara ganska ojämn över året.

Om du brukar använda din bil utomlands så måste du också kolla upp så att abonnemanget du väljer fungerar utanför Sverige!

Varför ska du ha internet & wifi i bilen?

Ja, det kan kanske tyckas en smula underligt men faktum är att en uppkopplad bil ger dig många nya möjligheter. Bilen får plötsligt tillgång till användbar data som trafikinformation och väder, vilket både kan spara dig tid och öka säkerheten. Det finns också trevliga säkerhetsfunktioner som exempelvis gör att bilen själv ringer till SOS Alarm om du skulle råka ut för en olycka. Även mer nöjesbetonade tjänster som musik, webbradio eller film till barnen i baksätet blir smidigare. Givetvis kan du också dela ut internet till exempelvis surfplattor som används i bilen. Möjligheterna är oändliga och i framtiden kommer vi se ännu mer av detta i våra bilar.

Vanliga frågor om dataabonnemang till bilen

Hur mycket data går åt i bilen?

Det beror så klart på hur ditt användande ser ut. Om du lyssnar på Spotify (på mellankvalitet) så räcker en GB till strax under 10 timmars lyssning. Det som verkligen drar surf är om du delar ut internet till exempelvis barnens surfplattor och de sitter i baksätet och kollar på film. Strömmad video tar någonstans mellan 1 och 7 GB surf per timme, beroende på bildkvalitet.

Var sätter jag i SIM-kortet i bilen?

Det hetaste tipset är att kolla i bilens instruktionsbok eller på tillverkarens hemsida. På många bilar sitter det nere till höger vid passagerarens fötter, men det är också ganska vanligt att du hittar simkortsplatsen någonstans i bagageutrymmet.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget till bilen?

Den billigaste lösningen är ofta ett abonnemang med ganska lite surf från en lågprisoperatör. De brukar ligga på ca 100 kr i månadskostnad.

Är Telia WiFi i bilen en billig lösning?

Som du kan se i listan längre upp på sidan så är Telia dyrare än många andra val.

Är Telia och Telenor bra lösningar till min Volvo när jag skall välja simkort?

Ja, båda är riktigt bra alternativ. Telia har något bättre täckning än Telenor skulle vi säga. Vill man ha billigast möjliga lösning så bör man dock titta på andra alternativ.

Fungerar internet i bilen när man är utomlands?

Generellt sätt inte, är det viktigt så måste du välja ett simkort som fungerar utomlands vilket mobilabonnemang med surf vanligtvis gör medan mobila bredband inte gör.

Finns simkort till bilen som kontantkort?

Ja, det finns men alternativen är väldigt begränsade. Antingen skaffar man t.ex. Hallon mobilt bredband kontant eller ett kontantkort där man köper till surfpaket. Räkna att kontantkort vanligtvis blir betydligt dyrare än ett billigt abonnemang.

Se listan med simkort till bilen