Så hittar du det billigaste mobilabonnemanget till bilen
Det absolut billigaste brukar vara att skaffa ett extra simkort till sitt befintliga mobilabonnemang. Många operatörer erbjuder sådana extrakort som bara är avsedda för datatrafik, vilket är att föredra. Kostnaden brukar ligga på 50-100 kronor i månaden beroende på vilken operatör du använder. Surfpotten delas då mellan ditt vanliga mobilabonnemang och sim-kortet du har i bilen.
Om du inte har möjlighet att skaffa ett extra sim-kort till ditt abonnemang så får du helt enkelt skaffa ett eget abonnemang till bilen. Kolla först vilka operatörer som motsvarar dina krav på täckning och sen är det bara att jämföra priset. Troligtvis kommer du landa i att det billigaste abonnemanget för bilen kommer från någon av lågprisoperatörerna som i nästan samtliga fall slår “jättarna” på fingrarna just när det gäller priset.
Att tänka på
Som du säkert känner till så är ett simkort beroende av ett mobilnät för att få åtkomst till internet. Du måste alltså ha täckning där du befinner dig för att det ska fungera. I en bostad är det förhållandevis lätt att kontrollera om det finns täckning, men i en bil som hela tiden är i rörelse och befinner sig på olika platser så är det så klart en smula svårare.
Om din bil bara används inne i städer och längs våra större farleder så behöver du inte vara speciellt orolig över täckningen. Det kommer att funka fint oavsett vilket abonnemang du väljer. Men om du ofta rör dig i norra Sverige så bör du se till att välja ett abonnemang som använder sig av Telias nät. Vid en jämförelse kommer du då troligen att upptäcka att Halebop eller Fello (båda använder Telias nät) är det billigaste abonnemanget för din bil.
Du behöver också försöka bedöma hur mycket surf du kommer att göra av med i bilen. Ska du bara lyssna på lite musik så klarar du dig på ett ganska litet abonnemang, men om du ofta kommer att dela ut internet till bilens passagerare så kommer du behöva ett abonnemang som innehåller mer surf. Detta är givetvis också en kostnadsfråga. Ju mer surf du behöver, desto dyrare blir månadskostnaden. Hos vissa operatörer flyttas oanvänd surf över till nästkommande månad, vilket ofta är bra just för bilen eftersom förbrukningen kan vara ganska ojämn över året.
Om du brukar använda din bil utomlands så måste du också kolla upp så att abonnemanget du väljer fungerar utanför Sverige!
Varför ska du ha internet & wifi i bilen?
Ja, det kan kanske tyckas en smula underligt men faktum är att en uppkopplad bil ger dig många nya möjligheter. Bilen får plötsligt tillgång till användbar data som trafikinformation och väder, vilket både kan spara dig tid och öka säkerheten. Det finns också trevliga säkerhetsfunktioner som exempelvis gör att bilen själv ringer till SOS Alarm om du skulle råka ut för en olycka. Även mer nöjesbetonade tjänster som musik, webbradio eller film till barnen i baksätet blir smidigare. Givetvis kan du också dela ut internet till exempelvis surfplattor som används i bilen. Möjligheterna är oändliga och i framtiden kommer vi se ännu mer av detta i våra bilar.
Vanliga frågor om dataabonnemang till bilen
Hur mycket data går åt i bilen?
Det beror så klart på hur ditt användande ser ut. Om du lyssnar på Spotify (på mellankvalitet) så räcker en GB till strax under 10 timmars lyssning. Det som verkligen drar surf är om du delar ut internet till exempelvis barnens surfplattor och de sitter i baksätet och kollar på film. Strömmad video tar någonstans mellan 1 och 7 GB surf per timme, beroende på bildkvalitet.
Var sätter jag i SIM-kortet i bilen?
Det hetaste tipset är att kolla i bilens instruktionsbok eller på tillverkarens hemsida. På många bilar sitter det nere till höger vid passagerarens fötter, men det är också ganska vanligt att du hittar simkortsplatsen någonstans i bagageutrymmet.
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget till bilen?
Den billigaste lösningen är ofta ett abonnemang med ganska lite surf från en lågprisoperatör. De brukar ligga på ca 100 kr i månadskostnad.
Är Telia WiFi i bilen en billig lösning?
Som du kan se i listan längre upp på sidan så är Telia dyrare än många andra val.
Är Telia och Telenor bra lösningar till min Volvo när jag skall välja simkort?
Ja, båda är riktigt bra alternativ. Telia har något bättre täckning än Telenor skulle vi säga. Vill man ha billigast möjliga lösning så bör man dock titta på andra alternativ.
Fungerar internet i bilen när man är utomlands?
Generellt sätt inte, är det viktigt så måste du välja ett simkort som fungerar utomlands vilket mobilabonnemang med surf vanligtvis gör medan mobila bredband inte gör.
Finns simkort till bilen som kontantkort?
Ja, det finns men alternativen är väldigt begränsade. Antingen skaffar man t.ex. Hallon mobilt bredband kontant eller ett kontantkort där man köper till surfpaket. Räkna att kontantkort vanligtvis blir betydligt dyrare än ett billigt abonnemang.